Nej, det går faktiskt inte “så bra”… och jag behöver hjälp.

Ibland brukar jag skämtsamt säga att jag lider av ärlighetstourettes. Men det ligger något väldigt sant i det, för hemligheter, falskhet och påklistrade sanningar äter oftast upp mig. Därför har det under de senaste åren nästan varit jobbigt för mig när jag hamnar i situationer där jag kanske springer in i människor som jag kanske inte träffar så ofta och kommentarer liknande; “Åh, jag ser att det går så bra för dig, gud vad roligt!” dyker upp. Vilket ofta baseras på att de sett på sociala medier eller liknande att jag har mina fyra studios och att verksamheten vuxit snabbt.
Men betyder det verkligen att det ”går bra”?
Nej, för helt ärligt, det gör det inte och just nu jobbar jag mer än någonsin för att rädda allt vi byggt upp, och jag behöver din hjälp.

För 7 år sen drygt såddes ett frö till min stora dröm. Jag hade äntligen hittat något som verkligen fick mig att må bra, på riktigt, och på flera olika sätt. Nämligen pole – och framför allt att instruera och lära ut. Oavsett vad som pågick runt omkring så var de där lektionerna, de där 60-90 minuterna, en fristad där jag alltid mådde bra. Till och med när det inte gick som jag ville mådde jag ändå bra. För även om jag inte klarade av något där och då så visste jag att jag själv hade förmågan och möjligheten att träna så att jag skulle klara det, så småningom. Den känslan gav mig makt, kontroll och en ökad tro på mig själv. Dessutom började jag för första gången i hela mitt liv få en hälsosam och väldigt uppskattande relation till min egen kropp. Jag mådde bättre på så många sätt.

Det här, den här gåvan jag hittat, ville jag dela med mig av.

“ – Meningen med livet är att hitta sin gåva, och sedan ge bort den”
Björn Natthiko Lindeblad

Jag hade ingen aning om hur man gjorde, hur man startade eller drev ett företag, en verksamhet. Jag hade gått ut gymnasiet som frisör, läst matte A som högst och en förvisso enastående utbildning på Företagsekonomiska institutet (Företagsekonomi för icke-ekonomer), men det var dock endast en halvdag i veckan under 1 år, knappast någon master i företagsekonomi.
Dessutom satt jag på en trygg, fast anställning på Sveriges troligen hetaste arbetsgivare Spotify och tjänade gott och väl med pengar för mina unga, outbildade, år. Jag tog ändå tjänstledigt för att titta på möjligheterna och för att reda ut lite privata motgångar och träffade under denna period min blivande företagspartner Sara och blev ännu mer säker på att det här var något jag ville göra.

I februari 2012 registrerade vi bolaget och i oktober samma år öppnade vi vår första studio, FLOWStockholm. Jag hade gått tillbaka till Spotify några månader tidigare, under tiden som vi planerade, letade lokal, utbildade oss inom träning och hälsa och försökte sätta oss in i vad som skulle krävas. Jag jobbade heltid på andra jobb parallellt med uppstarten av verksamheten under nästan ett helt år.

Eftersom min dåvarande pojkvän inte hade något jobb och inte verkade vara på väg att skaffa heller, så var det också här någonstans jag började förstå att vi inte skulle ha råd att bo kvar som vi gjorde i Stockholm. Det här var den stora anledningen till att vi sommaren 2013 flyttade till Karlstad. (Apropå alla som frågat varför vi flyttade dit…) Jag är lösningsorienterad och första månaderna pendlade jag helt enkelt Stockholm-Karlstad de dagar jag hade klasser i Stockholm, men började samtidigt titta på möjligheten att skapa en verksamhet i Karlstad. Jag gick runt på stan med papper och penna och gjorde en marknadsundersökning för att se intresse och ansåg att vi hade underlag nog att försöka. Vi fick tag på ett billigt andrahandskontrakt på en lokal i Karlstad och bestämde oss för att köra och vi öppnade vår andra studio, FLOWKarlstad, i januari 2014. Sen var bollen i rullning…

Därifrån har allt gått väldigt fort och resan har varit utmanande, utvecklande och fantastisk, men i slutet av 2016 förändrades allt. Jag och Sara hade alltid sagt att vi måste prioritera vårt eget välmående och privatliv för att orka jobba som vi gjort, så när det för hennes del innebar att flytta till Bermuda med sin pojkvän var det aldrig någon diskussion om saken. Det var som vanligt… ”Vi löser det”.
Men här tog jag mig vatten över huvudet.

Det var osäkert in i det sista om flytten faktiskt skulle bli av, så förberedelserna var knapphändiga och när hon väl skulle åka gick allt väldigt fort. Jag var naiv som trodde att jag skulle klara av det på egen hand. Vi hade bestämt oss för att anställa för att avlasta mig, men här tror jag att alla som någonsin har haft eget eller anställda förstår mig till viss del när jag säger; Att anställa innebär inte alltid direkt avlastning.
Missförstå mig rätt, mina kollegor är ovärderliga för mig idag, men jag och Sara hade gjort precis allt själva fram till dess. Det fanns inga nedskrivna rutiner, arbetsuppgifter eller mallar på vad som skulle göras. Så jag fick göra mina och Saras uppgifter, två personers heltidsjobb, och då pratar vi inte vanliga 9-5 heltid heller, plus att jag skulle lära upp två personer samtidigt och utforma deras roller. Driva 4 studios med ca 40 instruktörer och 600-700 elever.
Jag skrev ner och räknade arbetstimmar i januari 2017 och kom upp i 400 någon dag innan månaden var slut, sen slutade jag räkna.

Åh, nämnde jag att jag under denna period även var bostadslös med ett krossat hjärta? Ett halvår innan hade jag separerat från vad jag trodde var mannen i mitt liv, den enda person jag någonsin hade varit kär i, som jag trodde att jag skulle bygga mitt liv och skaffa barn med. Jag hade under sommaren stått och tvingats renovera färdigt vår gemensamma lägenhet med hjälp av familj för att kunna sälja den och jag fick inget lån för att kunna köpa nytt boende i Stockholm eftersom jag var egen företagare och tog ut för lite lön. Jag försökte hålla huvudet ovanför vattenytan samtidigt som jag med mobilen i andra handen såg hur min företagspartner satt nyförlovad på en paradisö. Jag pendlade mellan våra studios, levde på tåget, i resväskor och flyttkartonger hos mina föräldrar och under några månader fick jag låna min älskade brors lägenhet när han var borta i 8 veckorsperioder för jobb.
Tack livet för världens bästa familj!

Sedan dess har det varit mycket kämpande för att ens hålla skeppet flytande och kulmen nåddes nog i somras när årsbokslut och resultat m.m. för 2017 började tydliggöras. Ett minusresultat på över 600 000 kr för 2017.
Den stora anledningen var förstås nya anställningar och i och med det höga lönekostnader. Utöver de två anställda från årets början så gjordes tyvärr 2 felrekryteringar under året, en på ett halvår och en tack och lov enbart på 2 månader. Anställning är dyrt, felrekrytering ännu dyrare. Dyra läxor, men ibland nästan omöjligt att veta förrän man provat och tyvärr något många företagare råkar ut för.
Dessutom påbörjades under året en kostsam juridisk process mot en tidigare samarbetspartner där vi inte är överens om rättigheterna att fortsätta använda kursunderlagen som vi har tagit fram i deras undervisning. Denna rättegång hålls i December 2018 och har tagit mycket energi samt skapar oro och stress.

Vid 2017 års slut hade jag totalt under mina 6 år som jag dittills drivit verksamheten plockat ut i snitt 13.486 kr / månad i bruttolön. För 300-400 timmar arbete i månaden.

Innan jag startade Flow hade jag aldrig haft en månadslön under 40.000 kr. Man anpassar sig, pengar gör ingen lycklig. Men pengar är tyvärr ofta nödvändigt. Pengar blev också anledningen till att jag i sommar var tvungen att ta ett drastiskt beslut. Vill jag fortsätta driva verksamheten under dessa förutsättningar?
Kan jag vända dessa stora förluster? Orkar jag fortsätta jobba så här mycket?

Det jag kommit fram till är att jag orkar och vill. FLOW ska finnas kvar.
Men. Jag ville inte riskera konsekvenser för någon annan om jag inte skulle klara det, för Sara. Jag ville ta den risken själv, jag ville bara ha min egen ekonomi på mitt stress-samvete om jag skulle fortsätta.
Jag kunde inte längre ha kvar Sara i ett annat land som delägare utifall att det här inte skulle fungera och vi som ägare blev personlig ansvariga, så under sommaren skrev vi över hela bolaget på mig som ensam ägare. Jag hade då mina livsbesparingar tillgängliga som jag investerat i bolaget och kunde på så sätt rädda FLOW ett tag till. Jag kunde ge oss en chans till, konstgjord andning, och där står vi nu.

Jag jobbar återigen 70-100 timmar i veckan och är ledig 2-4 dagar i månaden och är inställd på att det kommer att vara så under några månader till, men jag har också satt mål och gränser. Det kommer inte fungera om jag slutar fungera, för då är både mina pengar och min ork slut. Då måste jag dra i handbromsen och lägga ner.

Därför behöver jag hjälp. Särskilt av dig som på något sätt, någon gång, haft glädje av FLOW. Av dig som vill att våra studios ska finnas kvar.

Vad kan du göra?

Boka in dig på kurser, klasser, möhippor, svensexor, kick-off!
Tillhör du en av alla hundratals vi träffar dagligen som säger ”åh vad kul, det där skulle jag vilja prova!”… då är det dags! Jag har jobbat som säljare i hela mitt vuxna liv innan jag startade FLOW men jag har aldrig varit så dålig på att ”sälja på” någon något som nu. Men det ska ändras! Jag ÄLSKAR verkligen den här träningsformen och jag vill att fler ska våga ge det en ärlig chans och få uppleva det.
Om tiderna inte passar, maila oss! Det finns många alternativ, privatlektioner, ta med några vänner och boka en gruppbokning… Hör av dig, vi löser något, men kom!

Köp presentkort!
Är pole, luftakrobatik, twerk, stretch eller någon av våra andra kurser kanske inte något för dig personligen så kanske du känner någon som skulle uppskatta en lektion eller kurs hos oss? Köp jättegärna presentkort och gör någon glad!

Ge oss gärna fina recensioner om du varit nöjd med ditt besök hos oss
Alla våra 4 studios finns på både Facebook och Google, gå gärna in på våra sidor och berätta för andra vad du tycker om med FLOW så kanske fler kommer och hälsar på. Dessutom värmer det mycket att höra att det jobb vi gör med våra studios är uppskattat och värt att fortsätta kämpa för.

Dela, gilla och kommentera våra inlägg på sociala medier
När vi har nyheter, t.ex. kursstarter, så lägger vi självklart upp dessa på sociala medier och här hjälper det oss MASSOR om ni engagerar er! Delningar, gilla-markeringar och kommentarer gör att inläggen sprids till flera och majoriteten av våra kunder får vi just från Sociala medier

Ta med dina vänner till studion!
Nu finns även möjlighet för dig som är elev hos oss att ta med dina vänner och prova på att hålla en lektion själv, var instruktör för en dag! Självklart finns vår personal på plats för att svara på frågor och hjälpa till. Finns att boka på hemsidan

Och sist men inte minst till våra kära elever:

Visa uppskattning och var positiv!

FLOW är ett passionsprojekt! Det är ingen av oss som jobbar med detta som blir direkt rika på det här utan vi lägger vår kraft, tid och energi på att göra det så bra som möjligt för er för att vi vill. Det finns inget ”stort bolag” i ryggen eller förbund som står för träningslokalen, utan det är jag, Ida Rosén, som idag står för precis allt med hjälp av min personal. Vi gör det här för er, för att få er att må bra, bli starkare och imponera på er själva! Så att visa sin uppskattning, anpassa sig och följa regler och villkor och försöka vara positiv mot personal och andra elever hjälper studion att vara en ännu bättre plats! Kanske försöka att inte klaga så mycket på att man tycker det är “dyrt” om det inte råkar passa i ens ekonomi och prioriteringar, eller fråga om prissättning och berätta vad du jämför med. För tro mig, det är nog ingen av er som har betalat så mycket som jag har för att ni ska få gå en kurs hos oss och alla pengar just nu går tillbaka in i studions överlevnad. 

Tack

P.S. Jag vill poängtera att jag inte alls tycker synd om mig själv. Jag söker ingen empati eller tycka synd om och jag mår förhållandevis bra genom all stressen. Jag är så oerhört tacksam för min psykiska hälsa och stabila grund. Jag är heller inte rädd för att lägga ner om jag måste, får jag ingen respons på detta och inte ser något intresse för att verksamheterna ska kvarstå får det väl bli så. Våra studios står inte där runtom i Sverige för min skull. Jag ser ingen prestige i att stänga eller är rädd för att misslyckas. Jag har massa andra idéer att sjösätta, det skulle vara helt magiskt att få någon vecka ledigt, kanske resa lite, och jag skulle inte ha problem att få andra jobb.
I absolut värsta fall blir jag väl jävligt skuldsatt men helt ärligt, är det så farligt? Jag har mat på bordet varje dag, familj och vänner jag älskar och hälsan i behåll. Det är viktigt.
Syftet med detta inlägg är framför allt att få de som är engagerade i FLOW och som får ut något av vår verksamhet att förstå hur mycket slit som ligger bakom och att förhoppningsvis peppa några att engagera sig ännu lite extra om man ser en personlig vinning i att studion finns kvar.

Edit:
VARFÖR GÖR JAG DETTA?
Inlägget har nu legat uppe några dagar och det har mest dykt upp stöttning men även någon enstaka fråga hur och varför jag orkar.
Det här är varför:

”Kan inte med några kortfattade meningar beskriva hur mycket Flow har betytt för mig. Visst har jag fått en smidigare och starkare kropp, men Flow har gjort så otroligt mycket mer med mig. Jag har utvecklat sidor av mig själv som jag aldrig trott var möjligt. Från att ha sett sportslig aktivitet i grupp som otänkbart har jag kommit att älska gemenskapen som finns hos Flow. Att ha förmånen att varje vecka längta efter nästa träning är inte alla förunnat, men jag känner verkligen så med Flow.
Jag kan faktiskt inte tänka mig ett liv utan Flow, det är Flow som är den del av mitt liv som är jag, och bara jag. Det är där jag får återhämtning, energi och en fristad från resten av vardagen.
Jag ska göra allt jag kan för att Flow ska få finnas kvar. Boka tidigt, gilla, dela och tjata på vänner och bekanta att de ska ge studion och träningsformen en chans.
Ida, jag vill verkligen, verkligen, verkligen ha studion kvar! ❤”

”Jag har fått nya vänner genom polen, vissa som kommer vara vänner för livet, sådana man börjat umgås med även utanför polen! Jag kommer göra allt jag kan för att kunna hjälpa till! ❤️ jag är glad att Flow finns så ”nära” (har ca 11 mil till Karlstad).. lusten att träna, jag som aldrig gillat att träna! Att alla börjar på samma ställe, man vet vilket jobb det krävs för att ta sig uppåt. Ingen dömer, alla hejar! 
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️”

”Flow är det bästa på hela veckan. Att börja träna där har förändrat mitt liv så mycket. En fantastisk gemenskap med underbara människor!💃🏻”

”Längtar hela veckan efter att få komma till flow, blir alltid så motiverad av alla glada härliga tränare och elever! 🙌🏻Känner att jag äntligen hittat en träningsform som passar mig. Det är inte bara fysiskt stärkande utan det har också varit berikande på många andra sätt🙏🏼”

”Vill man lära sig pole dance grundligt utan att skada sig så är FLOW den rätta studion! Stort engagemang från instruktörerna, bra längd på lektioner till ett riktigt bra pris! Mycket fokus på detaljer och en förståelse av helheten! Varje lektion har man lärt sig varför kroppen rör sig på ett eller annat sätt och vilka tekniska fel man gör! Riktigt riktigt bra studio och en härlig stämning!”